Blog – Fundacja Zdrowi Razem

Sezonowe warzywa i owoce – które z nich są najbardziej wartościowe?

14 października, 2022

Każda pora roku to inne sezonowe owoce i warzywa – jak wiadomo oznacza to, że są one w tym okresie smaczniejsze, tańsze i zdecydowanie łatwiej dostępne. Większość z nich to bardzo wartościowe produkty, nie tylko ze względu na ich walory smakowe, ale przede wszystkim ze względu na ich zawartość. Doradzamy w jakie produkty warto się zaopatrzyć latem i co dobrego są w stanie zrobić dla naszego zdrowia!

Samo w sobie przemycanie większej ilości warzyw i owoców do naszej diety to świetny krok w kierunku zdrowego organizmu. Można je spożywać np. jako dodatek do obiadu lub kanapek albo w formie zupy. Warzywa sezonowe jednak sprawdzą się tu jeszcze lepiej, dlatego przedstawiamy ich listę razem z właściwościami:

  • Warzywa strączkowe, takie jak niezwykle popularny bób, fasolka szparagowa czy groszek cukrowy to doskonałe źródła białka roślinnego i błonnika, który pomaga utrzymać prawidłową masę ciała.
  • Dynia, cukinia oraz ogórek należące do grupy warzyw dyniowatych pojawiają się pod koniec lata, ale warto zwrócić na nie uwagę ze względu na wysoką zawartość beta-karotenu, potasu i niską kaloryczność.
  • Grupa warzyw liściastych, czyli szpinak, rukola i roszponka to oczywiste pozycje na tej liście – zawierają dużo żelaza, witaminy C, wapnia i fosforu.
  • Warzywa korzeniowe, tj, marchew, pietruszka i buraki są bardzo pożywne, co oznacza, że dają długie uczucie sytości przy jednocześnie niskiej kaloryce i wysokiej awartości witamin.
  • Pomidory, papryka i ziemniaki należące do psiankowatych między innymi pomagają uregulować ciśnienie krwi.

 Lato to pora roku szczególnie bogata w warzywa i owoce, które często możemy kupić także “na zapas”. Kupowanie i spożywanie ich jest więc smaczne, ekonomiczne i przede wszystkim zdrowe. 

Nie moglibyśmy zapomnieć o letnich owocach. Oto lista naszych propozycji wraz z właściwościami:

  • Gwóźdź programu, czyli arbuz – składa się w ponad 90% z wody, jest niskokaloryczny i ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu osoby z chorobą nerek.
  • Cała grupa owoców jagodowych, czyli maliny, borówki, jagody, truskawki, porzeczki , jeżyny, żurawina i inne to prawdziwe bogactwo witamin i antyoksydantów, które mają pozytywny wpływ na nasz wzrok i układ pokarmowy.
  • Śliwki, brzoskwinie, nektarynki i inne owoce pestkowe oprócz tego, że są pełne witamin i minerałów, zawierają kwas foliowy niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego i zapobiegają zaparciom.
© Fundacja Zdrowi Razem. All rights reserved.

Socialmedia