Miód ma z pewnością wielu fanów – jest smaczny, naturalny i może zastępować cukier. Niewielu z nich jednak wie, że miód ma o wiele więcej zalet – działa antybakteryjnie i wspomaga leczenie podczas przeziębienia, przyspiesza gojenie ran, wpływa pozytywnie na metabolizm komórkowy, a także może obniżać ciśnienie! Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na ten temat, zachęcamy do zapoznania się z dalszą częścią artykułu.
To zasługa świetnego składu miodu. Jest to bowiem naturalny produkt, składający się z wody, węglowodanów i minerałów. Są to m.in. wapń, sód, potas, magnez, fosfor, cynk i żelazo, a także witaminy C, B1, B2 oraz B6. Ponadto cukry zawarte w miodzie to cukry proste – fruktoza oraz glukoza. Te elementy składają się na doskonałe właściwości, fruktoza np. odtruwa organizm oraz zobojętnia szkodliwe działanie kawy i alkoholu. Z kolei żelazo zawarte w miodzie jest prawie w całości przyswajalne i bardzo szybko wbudowywane w hemoglobinę.
Co ciekawe, miód już od starożytności wykorzystywany był w medycynie naturalnej. Poszczególne gatunki miodu różnią się od siebie zawartością składników odżywczych, dlatego też różne gatunki miodów polecane są na inne schorzenia. Miód jest pomocny przy leczeniu m.in. z gronkowców i paciorkowców, laseczki wąglika, prątki gruźlicy, rzęsistka pochwowego oraz chorobotwórczych dla człowieka grzybów z rodzaju Candida.
Najważniejsze żeby kupować miód z wiarygodnego źródła – te o nieokreślonym pochodzeniu często są tańsze, ale ich wartość odżywcza i lecznicza jest wątpliwa. Ponadto kupując taki miód istnieje ryzyko, że może być on zanieczyszczony mikrobiologicznie. Oznacza to, że spożywając go możemy zarazić się nawet silnie trującym jadem kiełbasianym. Aby nie popełnić takiego błędu należy czytać etykiety i zwrócić uwagę na kilka rzeczy: wagę miodu, która w przypadku litra dojrzałego miodu powinna wynosić około 1,4 kg, czy miód lany z dużej wysokości tworzy na powierzchni górkę oraz jak wygląda kropla miodu – nie powinna się toczyć po gładkiej powierzchni.
Podsumowując – jeśli chcemy coś posłodzić warto wybrać miód, ponieważ oprócz słodkości dostarcza nam wielu cennych składników odżywczych. Ważne jednak, aby inwestować w prawdziwy miód, a nie produkty jedynie go przypominające. Pamiętajmy również, że miód nie jest w stanie nam zastąpić leków ani operacji, ale regularnie stosowany może zdecydowanie wzmocnić organizm.