Blog – Fundacja Zdrowi Razem

Co warto jeść ze względu na składniki odżywcze? – lista produktów

5 sierpnia, 2022

“Jesteś tym co jesz” to bardzo trafne stwierdzenie, ponieważ zawartość twojego talerza ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu oraz samopoczucie. Mamy świadomość, że ilość produktów dostępnych na rynku może być przytłaczająca, a większość z nich to żywność przetworzona, więc wybór tych wartościowych rzeczy nie jest łatwy. Z tego powodu podpowiadamy w co najlepiej się zaopatrzyć. 

Często nie zdajemy sobie sprawy, że odpowiednio dobrane produkty mogą mieć wpływ na takie kwestie jak: funkcjonowanie mózgu, odpowiednie ciśnienie, poziom cholesterolu, przepływ krwi czy dobry wzrok. Ponadto potrafią ochronić nas przed nowotworem, cukrzycą i chorobami serca.Jeśli zadbamy o ich zawartość w naszej diecie, zwiększamy swoje szanse na długie i zdrowe życie. Oto przygotowana przez nas lista:

  • Jagody – zawierają przeciwutleniacze i hamują proces starzenia;
  • Orzechy – zapobiegają cukrzycy typu II;
  • Ryby, a w szczególności łosoś – zawierają wartościowe kwasy omega-3, magnez, potas i witaminy z grupy B;
  • Siemię lniane – ma świetny wpływ na serce i mózg;
  • Jarmuż i inne zielone warzywa liściaste – niezwykle bogaty w witaminy i błonnik, posiada właściwości przeciwnowotworowe;
  • Czosnek – działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo, a przy tym chroni przed chorobami serca;
  • Ziemniaki i bataty – źródło magnezu, żelaza i błonnika, zapobiegają insulinooporności;
  • Wątróbka – niewielka porcja jest w stanie zaspokoić dzienne zapotrzebowanie mężczyzny na żelazo, a oprócz tego zawiera mnóstwo witamin;
  • Żółtko jaja – cenne źródło choliny oraz przeciwutleniaczy mających pozytywny wpływ na wzrok, wzmacnia układ odpornościowy;
  • Kakao i gorzka czekolada – obniżają ciśnienie, cholesterol i zwiększają przepływ krwi ze względu na zawarte w nich przeciwutleniacze, wspomagą również funkcjonowanie mózgu. 

Istnieje też wiele innych produktów bogatych w składniki odżywcze, bywają one jednak trudno dostępne, np. wodorosty i owoce morza, bogate w jod i cynk. 

© Fundacja Zdrowi Razem. All rights reserved.

Socialmedia